Máte doma leváka? Pořiďte jim vhodnou výbavu do školy.

Připravte své děti - leváky na školní docházku. Kupte jim speciální pomůcky, s nimiž se nebudou trápit při psaní, rýsování, ani stříhání.


Něco z historie

leváci

Statistiky uvádějí, že leváků je v populaci cca 10 %. Levorucí lidé jsou už od narození v mnohém znevýhodňováni, neboť věci jsou vyráběny právě pro pravoruké. Tento rozdíl se nejvíce projeví, když dítě začne chodit do školy.

Lateralita neboli dominance jedné strany těla souvisí s rozdílnými funkcemi jednotlivých mozkových hemisfér. Preference používání pravé nebo levé části těla se neprojevuje pouze u rukou, ale také u nohou, očí i u uší.

Jen samotné označení levák / pravák v nás probouzí mnoho pocitů. Význam slova pravý je také správný. U levého nás napadne nepravý, falešný, špatný. Pokud se zaměříme na cizí jazyky - v němčině recht, v angličtině right znamená opět pravý i správný… a mohli bychom pokračovat… leváci byli ve společnosti odjakživa odmítáni.

Církev často považovala leváky za potomky ďábla. V Japonsku mohl muž opustit ženu, pokud se zjistilo, že je levačka.

Odporné praktiky leváci prožívali ve starověkém Římě, kde jim levou ruku přivazovali k tělu, aby je donutili používat pravačku. V afrických zemích zase polévali levou ruku horkou vodou, dokud neodumřely všechny nervy.

Ještě v 19. a na počátku 20. století byli levorucí lidé často diskriminováni. Naše babičky a dědečkové bývali přeučováni na pravou ruku. Až teprve v druhé polovině 60. let společnost oficiálně uznala, že přeučování leváků je nepřípustné.

V dnešní době už je leváctví přijato a maximálně akceptováno. V posledních letech se řada výrobců rozhodla zjednodušit levákům život a začala produkovat speciálně navržené pomůcky pro leváky. Můžeme si tak pořídit pera, tužky, nůžky, ořezávátka, potřeby do domácnosti a mnoho dalšího.


A jaké produkty je dobré pořídit dítěti do školy? Například psací potřeby, tužku, pastelky, nebo nůžky.



Nejen pro prvňáčky doporučujeme pero Stabilo pro leváky. Tato geniální psací pomůcka je ideální při učení psaní. Pero má ergonomický tvar, je speciálně navrženo pro drobnou ruku tak, aby se pohodlně drželo. Školák s ním neudělá kaňku, ani ho nezničí. Náplně s hrotem se velmi snadno vyměňují. Díky tomuto peru bude Vaše dítě krásně psát a nebude cítit žádný handicap.

Další možností je bombičkové pero Centropen Shark. Nabízíme jej v pěti barvách. Úchopová část je trojúhelníkového tvaru, takže s ním bude psaní snadné a ruka dítěte se neunaví.

Při prvním psaní tužkou mají leváci velké problémy. Když je tužka měkká, rozmazává se, když je tvrdá, musí na ni tlačit, což ruku brzy unaví. Pro leváky jsou nejvhodnější trojboké tužky, pastelky, fixy i psací pera. Snadno se drží a nekloužou.

Kolekce značky Stabilo nabízí také tužku Easy Graph HB, která je dokonalá díky své střední tvrdosti a zářezům, které zajistí pohodlné psaní. Skvělou volbou bude mechanická tužka pro leváky. Do penálu nezapomeňte přidat ořezávátko pro leváky - nedokážete si představit, jak obtížné je pro leváka ořezat tužku obyčejným ořezávátkem.

A co ještě dělá levákům velké problémy? Je to stříhání. Dodnes si pamatuji, jak s tím někteří spolužáci válčili. Jenže v dnešní době už jsou v prodeji nůžky pro leváky. I my je nabízíme, tak se podívejte na naši nabídku.

Školní výbavu leváka doplňte také rýsovacími potřebami.

Znáte některé slavné leváky? Z historie můžeme zmínit Alexandra Velikého, Isaaca Newtona, Michelangela a Mozarta. Známými leváky současnosti jsou například Bill Clinton nebo Petr Čech.