Nevíte si rady, který batoh nebo aktovku koupit? Určitě chcete pro své dítě to nejlepší – aby aktovka byla pohodlná, splňovala veškeré požadavky a vyhovovala potřebám Vašeho prvňáčka. U školních a studentských batohů je to neméně důležité. Poradíme Vám, na co si dát pozor a se kterými batohy určitě nešlápnete vedle.

Jak správně vybrat školní aktovku nebo batoh

DSC_1287-1.JPG
Sháníte aktovku? Určitě chcete pro své dítě to nejlepší – aby byla pohodlná, splňovala veškeré normy a vyhovovala potřebám prvňáčka. Vybíráme je podle nejpřísnějších kritérií. Pokud splňují veškeré kvalitativní požadavky na ergonomii, hmotnost, kvalitní konstrukci a mají reflexní prvky, jsou zařazeny do nabídky školních aktovek a batohů. Ostatní batohy nabízíme v kategorii pro volný čas.

Jistě vás potěší, že u nás v SEVTu nabízíme velký výběr školních aktovek a batohů. Klademe mimořádný důraz na to, aby naše nabízené značky splňovaly ty nejpřísnější kvalitativní prvky. Proto pro Vás vybíráme jen ty nejprověřenější české i světové značky aktovek, batohů a studentských batohů. Jen pro samotné prvňáčky prodáváme přes 200 druhů aktovek. Ty, které máme skladem, si můžete přijet vyzkoušet přímo do naší prodejny na Praze 8, kde Vám poradí ochotný a školený personál. Možnost širokého výběru taktéž máte v SEVT prodejně v Českých Budějovicích. 

Přečtěte si našeho průvodce a dozvíte se, na co si dát při výběru školní aktovky nebo batohu největší pozor. Při nákupu nekvalitní aktovky, která nerespektuje ergonomii a požadavky dítěte, by mohlo dojít ke špatnému vývoji páteře, bolestem zad i hlavy.

Školní aktovku nebo batoh?

Pro prvňáčky upřednostňujeme více aktovku. Snáz se jim otevírá jedna klopa, než zip u batohů. Aktovky mají také přehlednější vnitřní členění – je v nich jedna velká přihrádka. U batohů najdete více komor. V nabídce našeho obchodu máme tři různé kategorie rozdělené podle věku dítěte.


Co školní aktovka a batoh MUSÍ mít?

1. Polstrovaná, ergonomicky tvarovaná záda

Zdraví dětí je pro nás prioritou, proto nabízíme pouze školní aktovky a batohy, které mají speciálně vyztužená záda, jsou ergonomicky tvarované a nezatěžují dětskou páteř. Ta totiž ještě není zcela vyvinuta, proto se musí váha naplněné tašky optimálně rozložit.

U některých aktovek se navíc setkáte s možností nastavení celého zádového systému podle výšky dítěte, což ještě více zvyšuje stabilitu a komfortní nošení aktovky.

Výhodou jsou také hrudní a bederní popruhy. Pomáhají optimálně rozložit váhu celé tašky.
 

2. Dostatečně široké popruhy

Změřte si šířku popruhů, měla by být minimálně 4 centimetry. Popruhy vyberte polstrované a snadno nastavitelné, avšak nesmí prokluzovat při zatížení. Během nošení by se navíc neměly dotýkat krku dítěte.
 

3. Má konstrukci, která vydrží

Základem dobré aktovky je pevná a lehká konstrukce. Aktovka musí vydržet nápor učebnic, školák ji totiž nosí 175 dní v roce.
 

4. Má nízkou hmotnost

Dejte si pozor také na váhu školní aktovky. Aktovky musí vážit méně než 1,2 kilogramu. Ale pediatři doporučují, aby děti nosily na zádech pouze 10 – 12 % své váhy. Pokud tedy máte drobnější dítko, zaměřte se hlavně na váhu školní tašky. U nás seženete už aktovky a batohy kolem 700 až 800 gramů, což může mít velký význam. Menším dětem nedávejte do školy láhev s pitím, ať si ji raději naplní vodou až ve škole.
 

5. Reflexní prvky a výrazné barvy

Zajistěte pro své děti ještě větší bezpečnost za snížené viditelnosti a ve tmě. Podívejte se, jestli má vybraná aktovka či batoh dostatek reflexních prvků. Na mnoha školních taškách je najdete ze všech stran – tedy i na popruzích a bocích aktovky. Odborníci také doporučují, abyste kupovali aktovky, které mají na svém povrchu takzvané signální neboli svítivé barvy.

Ergonomie

Vaše dítě nosí aktovku přibližně 175 dní v roce. Kosti a páteř jsou ještě ve vývinu a nejsou proto tak pevné jako u dospělých.

Komfortní zádová část je tedy alfou a omegou aktovky, aby se již v dětském věku předcházelo pozdějším problémům se zády.

 

Co by aktovka měla mít?

1. Pevné dno

Pevné dno s plastovými hranami drží tvar aktovky, zabrání ničení jejího obsahu a školák si ji snadno kamkoli postaví. Výborné jsou také nožičky, díky nimž se taška jen tak nezašpiní.
 

2. Nepromokavý materiál

Zvolte si takovou svrchní látku, která nepropustí dovnitř ani sníh, ani déšť. Ochrání tak učebnice i sešity uvnitř. Myslete i na to, abyste ji mohli omývat a snadno udržovat.
 

3. Ucho

Během dne se stane, že děti tašku poponáší. Proto je důležité pevné ucho, svým tvarem přizpůsobené dětské ručce.
 

4. Snadné otevírání

My dospělí si často neuvědomíme, že pro šestileté dítě může být otevírání tašky obtížné. Nechte své dítě předem vyzkoušet, jestli mu jde aktovka snadno otevírat.
 

5. Praktické členění

V batohu či aktovce by mělo být vše přehledné. Uvnitř by měly být oddělené přihrádky na učebnice a sešity. Zkontrolujte také kapsičku na klíče, peněženku nebo kapsu na pití. Při ukládání školních potřeb do tašky vždy platí, že těžší učebnice umístěte co nejblíže k zádům. Sešity, penál a ostatní věci naopak. Tím záda lépe udrží váhu aktovky.
 

6. Praktické doplňky

K aktovce patří také penál, sáček na přezůvky, svačinu, lahev a podobně. Někteří výrobci nabízí tyto doplňky ve stejném designu, jako jsou aktovky.

 

Jak poznáme, že jsme vybrali správnou aktovku a že ji má školák nastavenou na zádech správně?

  • Školní aktovka by neměla být nepřiměřeně širší než ramena.
  • Měla by přilnout k zádům a kopírovat páteř.
  • Spodek školní aktovky by měl dosahovat na úroveň kyčlí.
  • Vršek školní aktovky by měl být ve stejné výši jako ramena.
  • Délku ramenních popruhů pravidelně kontrolujte, děti rostou velmi rychle. Zohledněte také délku popruhů v různých ročních obdobích, kdy se popruhy zkracují a prodlužují podle množství vrstev oblečení.

382-19_SEVT_vystrizek_AKTOVKY__5-TIPU__600x349px_v1.png


Nejspolehlivější značky školních batohů a aktovek v SEVTu


Jen ty, které bychom sami koupili svým dětem. Vždy je pro nás rozhodující hlavně kvalita, proto u nás seženete značky jako Bagmaster, HAMA, Herlitz, ARS UNA, Karton P+P, BAAGL, Stil, Belmil, Emipo a jiné značky.

ARS UNA celá nabídka zde


Ars Una - to je neotřelý, líbivý a neokoukaný design školních aktovek, batohů a školních doplňků. To vše je doplněno špičkovou kvalitou. 

Ars Una vyrábí a šije školní aktovky ve stejné továrně jako německý lídr - společnost Hama (ceněná řada Step by Step) nebo Herlitz. Jedná se o maďarskou společnost s více než 25 lety zkušeností a tradicí.

Výhodou jsou ucelené řady školních řad. Školákům dokážeme nabídnout nejenom kvalitní aktovku nebo batoh, ale také penály, láhve na pití, svačinové boxy, desky na sešity další vybavení a to ve stejných dezénech.




OXYBAG celá nabídka zde

58251108340_490_450_nowm_fit.pngPod značkou OXYBAG vyrábí česká firma Karton P + P kvalitní anatomické batohy, které se v minulosti umístily na 3. místě v dTestu. Jde o vysoce kvalitního výrobce, který dbá na kvalitu svých výrobků. Velmi žádané jsou školní a studentské batohy, který se odlišují zajímavým designem. Aktovky PREMIUM jsou opravdová špička ve zpracování pro nejmenší školáky.
 
OXYBAG vždy staví na úspěšných tematických kolekcích. Mezi nejprodávanější se dlouhodobě řadí Unicorn, Kůň, T-Rex, Fotbal, licenční značky Jurský svět či Frozen.






Hama - celá nabídka zde

58244737900_490_450_nowm_fit.pngKvalita a technologie. To je odpověď na otázku, proč je Hama oblíbenou značkou již mnoho desetiletí nejen v oblasti školních batohů a aktovek.

Sada Step by Step byla v České republice oceněna i jako vítěz dTestu.

Hama je přirovnávána za Mercedes mezi batohy a aktovkami. Jsou oceněny a doporučovány sdružením AGR v oblasti prevence a léčby onemocnění zad. Patří na světovém trhu mezi nejlehčí aktovky. Designovou nápaditou řadou je pak coocazoo, která vyniká nejen vzhledem, ale i funkcí.



 

Baagl celá nabídka zde

58245105380_490_450_nowm_fit.jpgZákladními produkty kolekce jsou školní aktovky a batohy. U jejich výroby je kladen důraz na ergonomii, konstrukci, zvolené materiály, bezpečnost a chytrou organizaci.

Nová kolekce BAAGL splňuje i ty nejnáročnější požadavky moderní rodiny. Jde o moderní a novou značku české společnosti Presco Group, která reflektuje všechny prvky, které v SEVTu u batohů a aktovek vyžadujeme.

Co kolekce BAAGL 2022 umí se můžete dočíst zde



 

Stil celá nabídka zde

58144802355_490_450_nowm_fit.jpgStil Trade je kvalitní dodavatel školních potřeb z Libišan. Disponuje obrovskou škálou motivů a designů. 

Výhodou jsou kompletní školní řady - v jednom designu vybavíte školáka batohem, penálem, sáčkem na přezůvky, deskami, diáři či dalším doplňky.
 

 

Bagmastercelá nabídka zde

58142824900_490_450_nowm_fit.jpgBatohy a aktovky Bagmaster můžeme vřele doporučit, jelikož patří mezi nejkvalitnější na českém trhu i v rámci Evropy.

Bagmaster je česká firma, která více než 15 let vyvíjí batohy pro každodenní nošení dle nejnovější trendů a požadavků školáků, studentů a rodičů.
 
Tuto značku hojně doporučují čeští ortopedi. Garancí je i prodloužená záruka po dobu 3 let.

Špičku představují studentské batohy, které mají vychytávky jako polstrovanou kapsu na notebook, skryté kapsy na zádech, vývod na sluchátka, efektivní cirkulaci vzduchu, organizér s kapsou na mobil a karabinou, reflexní prvky, polstrované prošité dno a další.


Belmil - celá nabídka zde

Belmil je tradiční srbská značka, která padne 99% českým školákům.
  
Výborná kvalita, jež splňuje normu Československé technické komory a drží zdravotní certifikáty. 

Voděodolný materiál, ergonomické zpracování a praktické vnitřní dělení školní aktovky zajistí Vašemu školákovi 100% pohodlí při nošení.

 




Herlitz celá nabídka zde


58252147102_490_450_nowm_fit.jpgNěmecká společnost Herlitz je světovým výrobcem školních a kancelářských potřeb, která vyniká díky své kvalitě.

Řada školních aktovek Herlitz se dělí na Loop, Midi, Ultralight, Ultimate a Softflex. Tyto aktovky splňují nejpřísnější kritéria bezpečnosti a pohodlí školáka. Samozřejmostí jsou ergonomicky tvarovaná záda včetně prodyšného polstrování, duální nastavení ramenných popruhů, nastavitelný hrudní pás, reflexní materiály ze všech stran aktovek, magnetické zámky, integrovaná odrazka v magnetickém zámku, voděodolná impregnace, stabilní dno, inteligentní členění aktovky apod.

Školní batohy Herlitz be.bag se nesou ve stejné kvalitě jako aktovky, jen s tím rozdílem, že nedisponují takovou širokou škálou motivů.


 

Emipo - celá nabídka zde

Společnost EMIPO je tradiční český výrobce aktovek z Mikulova, která byla založena v roce 1992.
 
V nabídce SEVTu naleznete ucelené řady školních aktovek, batohů, penálů i válcových etuí pro žáky prvního stupně základních škol.
 
Bezpečnost školních aktovek a batohů v silničním provozu je silnou stránkou tohoto výrobce. Aby byl školák lépe vidět za snížené viditelnosti (v dešti, v ranním šeru, mlze apod.) jsou vyráběné školní aktovky a batohy vybaveny bezpečnostními prvky, zejména retroreflexivními. Dalším bezpečnostním prvkem jsou i reflexní sklíčka v aktovkových zámcích.



 

Dakine - celá nabídka zde

Značka Dakine byla od svých prvopočátků důležitou součástí  adrenalinových sportů a zaměřuje se na sporty jako skateboarding, snowboarding, surfing, windsurfing, mountain biking, freestyle lyžování a kitesurfing.
 
V dnešní době je značka Dakine známá především díky batohům v celosvětovém měřítku. Samozřejmě nabízí různé další produkty jako vaky, peněženky, lyžařské rukavice, kšiltovky a další.
 
Všechny výrobky spojuje vysoká kvalita a důraz na funkčnost. Pozadu rozhodně nezůstává design. Batohy skvěle využijete do školy, na krátké výlety i do města. Převážná část kolekce DAKINE je v oblasti studentských batohů od 12 let, které můžete kombinovat i se studentským pouzdrem k daným motivům z aktuální kolekce.
 

Walker - celá nabídka zde

Batohy, penály a pouzdra rakouského výrobce Schneider jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů, které splňují nejvyšší požadavky na kvalitu: odolnost proti oděru, voděodolnost, pevnost v tahu, pružnost a stabilitu při vysokých teplotních výkyvech.

Batohy se vyznačují anatomicky tvarovanými zády a popruhy, funkčním členěném vnitřního prostoru, reflexními prvky, kvalitními materiály, špičkovým provedením a zajimavým designem. Zvláštní pozornost je věnována batohům, které jsou vybaveny ergonomickým a výškově nastavitelným zádovým systémem. Tato jedinečná funkce byla testována a certifikována Ortopedickým institutem Karla Landsteinera.

Mottem firmy je: Batohy Walker vás budou doprovázet po celý život.
 

Dobrá rada na závěr: nechte vybírat dítě


Abyste svým dětem co nejvíce zpříjemnili vstup do školy, je nejlepší, když si aktovku či batoh vybere samo. Bude pak do školy chodit s radostí, protože si na zádech ponese tašku, o níž samo rozhodlo. Udělejte tedy předvýběr několika typů batohů a aktovek a z nich ať si dítě zvolí. U nás najdete velké množství značek a různých motivů. U holčiček dlouhodobě vítězí koně, motýli, květiny, jednorožci či Ledové království. Kluky nadchnou pak fotbalové motivy, dinosauři nebo auta. 


7 důvodů, proč koupit školní aktovku od nás

  • Nabízíme pouze kvalitní a prověřené školní batohy a aktovky.
  • Spolupracujeme se školami, takže známe potřeby školáků.
  • Skladem máme stovky školních aktovek a batohů.
  • Zboží, které je skladem, zpravidla expedujeme do 24 hodin.
  • Možnost osobního odběru, při němž si školák tašku vyzkouší.
  • Perfektní záruční servis všech výrobců.
  • Na jednom místě nakoupíte veškeré další doplňky a školní potřeby
  • Pokud se Vám s aktovkou nebo batohem cokoli stane, během reklamace Vám zdarma zapůjčíme náhradní.