Ideální příležitost, jak si s dětmi procvičit dopravní značky, nabízejí ,,postřehové kartičky". Ukážeme si postup, jak si takovou to hru snadno vyrobit.

Co budeme potřebovat:
POSTUP:



1. Nejprve si rozdělíme čtvrtku na šest stejných dílů - to uděláme na větším množství čtvrtek - tolikrát, kolik kartiček budeme chtít vyrobit. Kartičky rozstřiháme a orazítkujeme razítky z dopravní sady.

Razítkujeme tak, aby na každé kartičce bylo alespoň 5 motivů, přičemž alespoň jeden motiv by měl být špatně - např. značka nesmyslně otočená nebo špatné barvy.

TIP: Ke značkám můžeme dokreslit sloupky, aby byla jasná orientace značky.



2. Nyní přijdou na řadu barvičky. S touto činností nám klidně můžou pomoci děti, vybarvujeme za pomoci vodových barev, pastelek nebo i fixů. Zde můžeme zaměnit nesprávně barvu některé ze značek - jde nám o to, aby vždy každá kartička obsahovala alespoň jednu nepravdu.

Pozor: pokud budete vybarvovat značky nesprávně - děti do této činnosti nezapojujte, aby si děti nefixovaly nesprávnou verzi značek.

Na závěr můžeme kartičky odekorovat např. falešným šitím, jako v našem příkladu.

 

3. A jak kartičky použít?

a) Buď můžeme hledat na každé kartičce chybu - tzn. značku, která neexistuje nebo je barevně špatně. Kdo uhodne první, dostává kartičku.

b) Můžeme kartičky použít na obdobu hry DOBBLE, kdy se vždy otočí dvě karty a děti hledají shodný symbol. Ten, kdo ho najde jako první si vezme jednu kartu z právě otočených. Takto se hraje až do úplného rozdání všech karet.

V obou případech vyhraje ten, kdo bude mít více karet.

TIP: Sada razítek s dopravními prostředky obsahuje i úplně drobná razítka, která si děti mohou při soutěži použít třeba k otisku na ruku, vždy každý vítěz daného kola si za odměnu může dát razítko na ruku nebo třeba do deníčku.

 

Autor: Alena Rybáková