Zapamatovat si telefonní čísla tísňových linek je velice důležité nejen pro děti. Proto si vyrobíme hravou mnemotechnickou pomůcku, která nejen, že bude děti bavit, ale také pomůže k rychlejšímu osvojení důležitých telefonních čísel.

Co budeme potřebovat: Postup: 



1. Za pomoci kružítka (nebo třeba i talíře) nakreslíme na čtvrtku co největší kruhy. Dva bílé kruhy, jeden na barevnou čtvrtku. Kruhy vystřihneme. Bílé kruhy přehneme na půlku, rozstřihneme a slepíme k sobě tak, aby nám u průměru (v rovné části) zůstal cca 1 cm neslepený.



2. Vzniknou nám dva půlkruhy, které dle obrázku nastrřihneme v půlce každého půlkruhu, jednou do půlky shora, jednou do půlky od spoda. Na obou koncích zhruba o 7 mm zahneme (použijeme pravítko). 
Takto připravené půlkruhy orazítkujeme telefonními čísly tak, aby vždy v rámci jedné čtvrtiny byla stejná čísla - která část patří k sobě zjistíme, když půlkruhy složíme křížem k sobě. Po orazítkování vše pospojujeme (půlkruhy zasuneme do sebe) a zahnuté části přilepíme k barevné podkladové čtvrtce.

 

3. Nyní si na zbylou čtvrtku narazítkujeme obrázky sanitky, hasičského vozu, policejního vozu, cyklisty, osobního automobilu a chodce.
Motivy budeme na spodu překládat a lepit k podkladové čtvrtce, takže budeme potřebovat cca 5 mm navíc na přilepení. Všechny motivy vybarvíme, pečlivě vystřihneme - kopírujeme tvar razítka, ale nesmíme zapomenout na přehyb pro přilepení. Spodní část zahneme a přilepíme do jednotlivých čtvrtin podle toho, k jakému telefonnímu číslu se motiv vztahuje.

 

 

4. A pomůcka pro snadnější zapamatování telefonních čísel je na světě, zcela jistě ji zvládnout vyrobit i děti.

   

Autor: Alena Rybáková